Werkt de AFAS aanpak om burn-out te voorkomen ook voor jouw bedrijf?
BURNOUT te slim af21 februari 202400:30:2427.83 MB

Werkt de AFAS aanpak om burn-out te voorkomen ook voor jouw bedrijf?

In een werkomgeving waar psychische uitdagingen gestaag toenemen is het cruciaal om burn-out bespreekbaar te maken en uitval te voorkomen. Niet alleen voor het welzijn van medewerkers, maar ook om de vitaliteit van je bedrijf te versterken.

Werknemers voelen steeds minder verbinding met hun bedrijf, collega’s en leidinggevenden. Dat uit zich in een lagere output, verlaagd rendement, desinteresse, stijgend verloop en zelfs uitval door burn-out.

De vraag rijst: kan de preventieve aanpak van AFAS, zoals beschreven in een recent artikel in het Financieel Dagblad, ook voor jouw organisatie de sleutel zijn tot het voorkomen van uitval?

De Impact van Uitval

De impact van uitval van professionals op de organisatie is enorm. Het persoonlijke leed, de verhoogde druk op de organisatie en de financiële consequenties komen hard aan. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om een veilige en gezonde werksfeer te waarborgen. Mijn aanpak in coaching is daarom vaak gericht op preventie; het is aanzienlijk eenvoudiger om burn-out te voorkomen dan om eruit te komen.

Het Belang van Persoonlijke Ontwikkeling

Preventie draait om persoonlijke ontwikkeling. Dit omvat het loslaten van oude bagage, assertiever worden, zelfverzekerdheid opbouwen, weerbaarder worden, meer in contact komen met je lichaam en je gevoelens en je plek binnen het bedrijf vinden.

Bij het herstellen van burn-out doe je hetzelfde, maar voordat je daaraan kunt beginnen moet je eerst rigoureus patronen doorbreken, herstellen van verstoorde energie en de fysieke schade aan je lijf. Het bespaart je de heftige depressieve gevoelens de de groter worden afstand tot je werk.

Ps. Het uiteindelijke doel van zowel een preventieve aanpak als van een herstel traject is hetzelfde: Je medewerker zal een nieuwe gezondere leefstijl moeten ontwikkelen.

Behaalde Resultaten

De resultaten van een preventieve aanpak spreken boekdelen. Ondernemers, directeuren en HR-managers signaleren een betere werksfeer, meer rust binnen de organisatie en medewerkers die lekker in hun vel zitten en productiever zijn. Deze resultaten zijn niet alleen voordelig voor de medewerker zelf maar versterken ook de algehele veerkracht van de organisatie.

Tijd voor actie

Het is tijd om deze inzichten te delen binnen je organisatie. Luister eerst zelf eens naar mijn workshop ‘Herken burn-out symptomen en voorkom uitval’ (die vind je in deze podcast), waar ik dieper inga op hoe je stress en burn-out symptomen vroegtijdig herkent en aanpakt.

Als je hierover eens van gedachte wilt wisselen, kijk dan op mijn website https://verheijdenconsult.nl .

Samen kunnen we een strategie ontwikkelen die niet alleen burn-out voorkomt maar ook bijdraagt aan een gezondere en productievere werkplek.