Voedingsadvies bij voorkomen en herstellen van burn out
BURNOUT te slim af29 mei 202400:27:3425.23 MB

Voedingsadvies bij voorkomen en herstellen van burn out

Bij stress en burn-out is voeding super belangrijk voor zowel je herstel als je algehele welzijn.

Vanuit mijn eigen ervaring en mijn vak als Burnout Coach geef ik je 10 tips over wat je wel en niet moet eten bij het voorkomen en herstellen van burn-out. 

Wat je veilig kunt eten:
 • Complexe koolhydraten:
  Voedsel zoals volkorenbrood, bruine rijst, en havermout zijn rijk aan complexe koolhydraten die helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en bevorderen een aanhoudend energieniveau.
 • Omega-3 vetzuren:
  Vette vis zoals zalm, makreel, en sardines, maar ook roomboter, olijfolie en walnoten bevatten omega-3 vetzuren die gunstig zijn voor de hersenfunctie en kunnen helpen bij het reguleren van de stemming.
 • Vezelrijke groenten en fruit:
  Groene bladgroenten, blauwe bessen, aardbeien, bramen en wortels zijn rijk aan vezels en antioxidanten die helpen om het lichaam te reinigen en de hersengezondheid te ondersteunen.
 • Eiwitten:
  Eiwitrijke voeding zoals kip, kalkoen, bonen, en eieren ondersteunen neurotransmitterfuncties die essentieel zijn voor je stemming en slaap.
 • Gefermenteerde voedingsmiddelen:
  Producten zoals yoghurt, kefir, en zuurkool bevatten probiotica die de darmgezondheid bevorderen, wat belangrijk is omdat de darmen nauw verbonden zijn met de hersenen en de algehele gezondheid. 
Wat je echt dient te vermijden:
 • Cafeïne:
  Hoewel het verleidelijk kan zijn om naar koffie te grijpen voor een snelle energieboost, kan cafeïne de stressrespons verergeren en bijdragen aan slapeloosheid.
 • Suikerrijke snacks en drankjes:
  Snelle suikers kunnen leiden tot pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, wat je humeur en energieniveau negatief kan beïnvloeden.
 • Alcohol:
  Alcohol kan in eerste instantie ontspannend lijken, maar het is een depressivum en kan angstgevoelens verhogen en de slaapkwaliteit verminderen.
 • Fast food en bewerkte voedingsmiddelen:
  Deze voedingsmiddelen bevatten vaak veel zout, suiker en verzadigde vetten die ontstekingen kunnen verhogen en bijdragen aan een gevoel van malaise.
 • Transvetten:
  Vermijd gehydrogeneerde oliën en diep gefrituurd voedsel die transvetten bevatten, deze kunnen hartgezondheid negatief beïnvloeden en ontstekingen verhogen. 
Een gebalanceerde voeding die rijk is aan essentiële voedingsstoffen kan helpen om lichamelijk en geestelijk herstel te bevorderen. Het is ook nuttig om te experimenteren met maaltijdtiming en hoeveelheid om te zien wat het beste werkt voor jouw lichaam tijdens stressvolle tijden.

Kijk op mijn website: https://verheijdenconsult.nl